Hoppa till huvudinnehåll

Iranska aktivisten Mahdieh Golroo: “Det är inte över”

På Internationella kvinnodagen gästas Vänsterpartiet av den iranska journalisten och människorättsaktivisten Mahdieh Golroo.
— Som jag ser det är första steget i revolutionen redan taget! Nästa steg är att regimen ska falla. Ingen diktatur kan vara för evigt, säger hon.

Kvinna, liv, frihet är Vänsterpartiets tema på årets Internationella Kvinnodag och i kvällens talkshow medverkar Mahdieh Golroo, journalist och människorättsaktivist som kom till Sverige år 2020 efter att ha fängslats i Iran för sin kamp för kvinnors rättigheter.

Mahdieh Golroo studerade ekonomi vid Allameh Tabatabaee Universitetet i Iran när hon hindrades från att slutföra sina studier på grund av sin aktivism, bland annat skapade hon en grupp för rätt till utbildning för kvinnor. Aktivismen ledde till att hon trakasserades och blev åtalad.
— Jag var den enda kvinnan, alla de andra var män, berättar Mahdieh Golroo. Domaren i rätten ställde också den frågan: vad gör du här bland alla män? Mitt brott sågs också som värre eftersom jag är kvinna.
— Den patriarkala regimen kan förstå och acceptera att män protesterar, men inte att kvinnor gör det. Kvinnor döms hårdare än män, och det gäller även HBTQ-personer.

En tid senare arresterades Mahdieh Golroo igen.
— Det var utanför parlamentet och det hade skett en serie av syraattacker mot kvinnor på olika håll i Iran. Några av mina feministiska vänner genomförde en demonstration med budskapet att det behövs lagstiftning mot våld mot kvinnor.

För det fick Mahdieh Golroo tillbringa sex månader i isoleringscell.
— Visst var jag rädd, där fanns inget ljus, inget fönster. Alla som deltar i upproren är rädda, men vi vet också vilka våra prioriteringar är. Vår frihet, våra rättigheter. Och jag tror att om man har kommit till vissa insikter, då finns ingen återvändo.

Mahdieh Golroo kom till Sverige 2020, inbjuden av svenska PEN, och blev först fristadsförfattare i Sandviken. Numera bor hon i Malmö, men frilansar som journalist för flera internationella media, bland andra brittiska BBC.
— För första gängen känner jag mig trygg. Att komma till Sverige blev en vändpunkt i mitt liv, säger Mahdieh Golroo.

Som ett exempel på hur förtrycket mot kvinnor i Iran kan yttra sig berättar Mahdieh om hur hon fick lära sig cykla när hon kom till Sverige.
— Iran är det förbjudet för kvinnor att cykla. Liksom att dansa, simma och de flesta sporter. En kvinna kan förstås inte bli president, eller domare. Enligt den iranska regimen fattar kvinnor beslut enbart utifrån känslor.

Kampen börjar varje morgon när du vaknar som kvinna i Iran, menar Mahdieh Golroo. Ändå känner hon hopp efter det nya upproret.
— För tjugo år sedan var den iranska regimen väldigt mäktig. Det fanns inga sociala medier, bara statskontrollerade. De matade folk med sina fejkade nyheter. Enligt dem var hela världen emot Iran.

Nu, med internet, vet den unga generationen betydligt mer om hur det är i andra länder, menar Mahdieh Golroo, och finner sig inte i varken lögnerna eller förtrycket.
— Vi vet hur ett normalt liv kan se ut, med normala rättigheter. Därför är alla sociala medier nu blockerade i iran. Men de unga vet hur man använder VPN-servrar, de hittar ändå sätt att kommunicera. Därför är också protesterna och demonstrationerna större än tidigare.

Regimen svarade direkt efter Mahsa Jina Aminias död i höstas med att fängsla över 5000 demonstranter och skada hundratals, och fler än tio personer har också avrättats. Men upproret är inte över, menar Mahdieh Golroo. Tvärtom.
— Människor har fått känna att de har makt, att de kan förändra. Människor har stöttat varandra och litar på varandra. Det är enorm förändring! Första steget i revolutionen är redan taget.
— Regimen i Iran har också många kriser att hantera samtidigt, ekonomisk och social kris, stor korruption. Förr eller senare dukar den under!

På frågan vad det bästa omvärlden kan göra för att stötta upproret är svarar Mahdieh Golroo:
— Det viktigaste feminister och människorättskämpar i andra länder kan göra för alla som kämpar i Iran är att genomskåda den iranska regimens propaganda.

Se hela intervjun med Mahdieh Golroo här:

Se hela Vänsterpartiets feministiska talkshow här.

Taggar