Hoppa till huvudinnehåll

Höj barnbidraget nu!  

Inflationen, matpriserna och elpriserna pressar svenska barnfamiljer hårt.
När oppositionen kritiserade Tidölagets vårbudget idag var de fördyrade levnadsomkostnaderna för fattiga barnfamiljer i fokus.

På två år har kostnaden för ett barn ökat med 300 000, enligt siffror som Swedbanks hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll tagit fram.
– Nödvändiga levnadskostnader står för ungefär hälften av alla kostnader. Det gör att man blir väldigt utsatt som förälder, det kan vara svårt att hitta så mycket man KAN dra ner på, säger hon till tidningen mama.

Vänsterpartiet var ju ute redan i helgen och presenterade ett tillfälligt krisbarnbidrag på 400 kronor i månaden, som ska bekostas av ett pausat RUT-bidrag.
– Det är tufft för barnfamiljerna nu. Att vispa ihop en pannkakssmet när ägg, mjöl och mjölk har höjts så oerhört mycket, det vet alla med barn att det blivit dyrt och därför måste vi gå in med en krisinsats och höja barnbidraget nu, säger Nooshi Dadgostar i TV4.

Tidöregeringen gör också en satsning som riktar sig till barnfamiljer, på totalt 720 miljoner kronor. Det handlar om en höjning av det så kallade tillfälliga tilläggsbeloppet till de 110 000 barnfamiljer som idag får bostadsbidrag, varav de flesta är ensamstående mammor. Dessa får en höjning av barnbidraget från det tidigare maximala beloppet på 1 325 kronor till 2 100 kronor, som också förlängs till årsskiftet.

Regeringens förslag har redan fått kraftig kritik från både Vänsterpartiet, andra oppositionspartier och från organisationer som jobbar med utsatta familjer, som Majblomman och Rädda Barnen. Regeringens reform innebär nämligen att ge med ena handen och ta med den andra. De familjer som är allra mest utsatta, som är beroende både bostadsbidrag och försörjningsstöd, får sitt försörjningsstöd minskat i samma storlek som bostadsbidraget höjs. Det framgår av dokument från regeringskansliet.
– De mest ekonomiskt utsatta i samhället får exakt noll kronor mer i plånboken. Det tycker vi är uselt, säger Åse Henell, generalsekreterare för Majblommans riksförbund som motverkar barnfattigdom, till Svenska Dagbladet.

Majblomman som vittnar om att de har fått betydligt fler ansökningar om ekonomisk hjälp under krisen, anser att det tillfälliga tilläggsbeloppet bör vara permanent, att barnbidragen ska höjas och att det bör vara gratis att åka kollektivt för alla barn.
– Det är också nya grupper som söker sig till oss. Fler ensamstående som jobbar heltid och som inte får ekonomin att gå runt, säger hon till SvD och påpekar att även Majblommans hjälp, med dagens regelverk, kan bli ett ”nollsummespel” för just barnfamiljer som lever med försörjningsstöd.
– När vi delar ut ekonomiskt stöd till barn så kan alltså socialtjänsten dra av det på försörjningsstödet och så ska man inte göra. Det är en gåva från Majblomman, säger hon till SvD.

Rädda Barnen är också kritiska till hur regeringen väljer att konstruera sin satsning på utsatta barnfamiljer, även om de menar att det är ett steg framåt att satsningen görs överhuvudtaget. ”Men åtgärden kommer inte vara till hjälp för de flesta av de omkring 50 000 barn som lever i hushåll med långvarigt försörjningsstöd”, säger Maria Frisk, Sverigechef på Rädda Barnen, i en skriftlig kommentar till SvD.

Dyra barnfakta:

Att ha barn kostar strax över 1,2 miljoner från att barnet föds fram till dess 19-årsdag, en ökad nettokostnad på 300 000 kronor, enligt en uträkning från Swedbank. Här ingår baskostnader som mat, kläder, fritidsaktiviteter, månadspeng, födelsedagspresenter, kostnad för större boende, förskola och fritids och föräldraledighet – i summan är barnbidrag inkluderat.

Mer om Vänsterpartiets förslag att höja barnbidraget och finansiera det med slopat RUT-bidrag.

https://www.vansterpartiet.se/nyheter/krisbarnbidrag/

Nooshi Dadgostar om förslaget i TV4:

https://www.tv4play.se/program/nyheterna/v-h%C3%B6j-barnbidraget-tillf%C3%A4lligt-och-pausa-rutavdraget/20506408

Taggar