Hoppa till huvudinnehåll

Fyrdubblad vänskap hos V i Vimmerby

I Vimmerby bär alla vägar till Vänsterpartiet och föreningen har mer än fyrdubblat sitt medlemsantal på drygt fyra år. Idag har föreningen 40 medlemmar.

Vid det presseninghöljda ståndet på Stora Torget i Vimmerby serveras det glögg och kaffe. Vänsterpartiets jultomte, som idag endast kallas för Tomten och inte sitt riktiga namn, Peter Fjällgård, sticker fram sin papplåda med klubbor till vartenda barn som passerar. Han missar ingen.

Det är en frostbitande lördag och Vänsterpartiet Vimmerbys förening har samlat ihop sex stycken medlemmar vid sitt stånd under julmarknaden. Under dagen ska fler medlemmar tillkomma. Tre av de fyra, som intagit position inne i ståndet och tömmer flaskor av glögg i kastrullen, är nya medlemmar. Här står de tålmodigt i kylan, ler mot dem som passerar förbi, ropar ibland ”Hej!” och erbjuder något att dricka. Många av besökarna på julmarknaden är bekanta ansikten för medlemmarna.
– Jag var jättenervös inför idag. Jag tänkte att det kanske skulle gå förbi folk man känner som skulle döma mig, men det har inte varit jobbigt. Vi har mycket att vara stolta över, säger Bodil Hansson som gick med i partiet i somras.

Gemensamt för dem på plats är upplevelsen av att föreningen är väldigt öppen och välkomnande. Förutom möten en gång i månaden arrangeras även andra aktiviteter, såsom grillfest på sommaren. Bodil Hansson gick med i somras tack vare att vännen Sofia Ahlstrand var med.
– Jag och Bodil var bekanta innan och gick i samma skola när vi var yngre, men då umgicks vi inte. Sen träffades vi genom gemensamma bekanta och ”connectade” genom att vi tyckte samma saker. Så nu är vi best friends forever, skrattar Sofia Ahlstrand.

Ganska direkt efter att ha gått med i föreningen var det dags för grillfest. Då de inte kunde gå bjöd föreningens ordförande, Malin Pettersson, in dem till fika.
– Hon ville ses och prata för att se vilka vi var och för att välkomna oss, säger Sofie Ahlstrand.

Då fick de direkt en personlig kontakt och de kände sig viktiga och inkluderade. Föreningen skickar ofta ut mail till sina medlemmar och de har nyligen startat ett Instagramkonto för att nå ut till fler. Kontot uppdateras flitigt under hela julmarknaden.
– Vi har 100 följare nu, säger Sofia Ahlstrand stolt. Sofia Ahlstrands historia skiljer sig lite från de andras. Hon har varit med länge, men är ganska ny i V Vimmerby. Tidigare var hon med i Vänsterpartiet i Norrköping, men när hon återvände hem till Vimmerby flyttades medlemskapet över till föreningen där utan att hon visste om det. Plötsligt ramlade deras mail in i hennes inkorg istället. Och tur var väl det, för nu står hon här på marknaden med en självklar plats i gänget.

Skolfrågan engagerar

Jacob Paulsson bär en knallröd vinterjacka och är den senast tillkomna medlemmen. Han hade tänkt engagera sig i politiken när han hade tid och energi, men upptäckte att det hade han i regel aldrig. Han bor granne med medlemmen Agne Regell ute på landsbygden, vilket gjort det lättare för honom att ta klivet in på möten. Även om Jacob Paulsson alltid röstat på Vänsterpartiet tog hans politiska engagemang fart när frågan om landsbygdsskolorna presenterades 2014. Anledningen var att hans eget barns skola var en av de fyra nedläggningshotade skolorna.
– Föreningen innebär mycket vänskap och gemenskap. Jag har precis kommit igång med att börja gå på möten, säger han.

Dagens tomte, Peter Fjällgård, blev en av de drivande i skolfrågan när hans då sexåriga barnbarn Tova frågade om han kunde hjälpa henne så de inte skulle ta hennes skola. Han skapade en protestlista som vid överlämningen till kommunfullmäktige hade 3700 underskrifter. 2015 togs beslutet om att folkomrösta i frågan och i februari 2016 skedde den. I omröstningen deltog mer än hälften av Vimmerbyborna och resultatet visade en tydlig majoritet för att behålla landsbygdsskolorna. 86,6 procent av de som röstade var emot nedläggningen. Och därmed ändrades det redan tagna beslutet.
– Jag har sagt det att på min gravsten ska det stå: ”Det var mitt fel”, inleder Peter Fjällgård konversationen och ögonen visar att han ler finurligt bakom det enorma tomteskägget.

Också han har en lite annorlunda historia – han har nämligen en bakgrund som medlem i Centerpartiet. I hans ord och utstrålning finns en kraft som är menad att komma ut och påverka andra, det var därför han blev värvad till Centerpartiet av bekanta. Där stämplades han tidigt som ”rödklöver” av de övriga medlemmarna. Vid valet 2014 gjorde han ett test i lokaltidningen Barometern för att se var han egentligen hörde hemma politiskt. Resultatet blev Vänsterpartiet. När han pratar är han övertygande i sin tro på vad som är rätt och fel i samhället.
– Jag arbetar med omsorg och tycker att välfärd är en av de viktigaste frågorna. Jag har sex barnbarn och att jag hjälper till ska inte vara en förutsättning för att föräldrarna ska kunna jobba, säger han.

Efter att han stått och talat med en förbipasserande man i några minuter vänder han sig till Sofia Ahlstrand och Bodil Hansson i ståndet och säger:
– Han hade ingen sjuktandvård!
– Har dina tomtenissar det då? frågar Sofia Ahlstrand kvickt tillbaka.
– Ja, de har löständer! svarar Peter Fjällgård.
– Och semesterdagar? fortsätter Sofia Ahlstrand. Peter Fjällgård tystnar ett par sekunder för att klämma till med något fyndigt och utbrister sen:
– De jobbar ju bara en dag per år!
Sen skrattar de allesammans.

Förutom just Peter Fjällgård i sin imponerande tomtekostym är det inte så mycket som skvallrar om jul på marknaden. I gångarna av stånd som kantar torget och även de omkringliggande gatorna har mest krimskrams tagit plats. Billiga kläder, plastbackar med prylar som alla kostar tio kronor, samt godis som upprepar sig i utbudet med jämna mellanrum. Hemkokta karameller från Mariannelund finns i flera stånd och bjuder in till lite mysfaktor, medan lastbilen med osande frityrdoft oförskämt parkerat bredvid. ”The real taste of America” står det på sidan.

Strategi och tydlig riktning

Vänsterpartiet i Vimmerby lägger en egen budget varje år för att synas. Den finjusteras med tiden, men håller alltid samma profil och riktning. Vid förändringar, såsom kommunalråd som hoppar av, så har de också utvecklat en tydlig strategi. De vill då lyfta fram det som en förstärkning eller utveckling av kompetens, att inte medierna ska vända förändringen till något negativt och oönskat. En del av medlemmarna är flitiga med att skriva debattartiklar och insändare. Ofta väljer övriga medlemmar att backa skribenten genom att skriva under med sina egna namn. Författaren blir då inte lika sårbar gentemot motståndare.

Den nuvarande sekreteraren, Jens af Ekenstam Stenman, blev tillfrågad att gå med i föreningen av en granne som han tidigare personkryssat i valet. Nu har han varit med i tre och ett halvt år och är varm i kläderna. Annat var det vid första mötet. Då var han rädd att behöva kunna ideologi utan och innan, men det var öppet och välkomnande och inte alls svårt. Idag rabblar han säkert upp namn och siffror och skriver debattartiklar med jämna mellanrum. Stolt berättar han att de andra partierna kallar Vimmerbys kaka av välfärdsmiljarderna för ”vänstermiljonerna”. Han har en tydlig vision för föreningen.
– Vi måste vara noga med att synas med flera personer, tvärtemot de råd vi fått om att lyfta fram ett ankare. Vi måste visa upp kompetens och bredd. Hos oss finns någon för alla att rösta på! menar Jens af Ekenstam Stenman.

Vänsterpartiet Vimmerbys tips för att välkomna nya medlemmar:
1. Personliga inbjudningar. Träffas helst på riktigt, annars ring eller skicka ett personligt mail.

2. Informella möten. Försök hålla mer informella möten där det känns enkelt att komma in i diskussionerna.

3. Praktisk politik. Fokusera på praktisk politik före ideologi, med frågor som engagerar här och nu.

4. Låt de nya få ta plats – om de vill! Var inte rädda att ge nya ansvar, det är inte bara de som varit med i många år som har bra idéer.

5. Stötta varandra. Erbjud till exempel nya att vara med och skriva under insändare. Eller be dem skriva och var som mer erfaren med och skriv under deras!

Taggar