Hoppa till huvudinnehåll

Fransk pensionsilska stillar sig inte

Om Emmanuel Macron trodde att det skulle bli lugnt på gatorna i Frankrike efter att han tvingat höjd pensionsålder genom parlamentet.
Så bedrog han sig.
Pensionsilskan fortsätter med stora demonstrationer över hela landet idag.

På torsdagen fortsätter de landsomfattande protesterna mot pensionsreformen som höjer pensionsåldern från 62 till 64 år.
I ett land och en kultur som inte lever för att enbart lönearbeta, och vet hur man protesterar högljutt mot makten, har rekordmånga människor tagit till gatorna i veckor. De är knappast färre nu efter att den nyliberale presidentens regering drivit den omtvistade lagstiftningen genom parlamentet med hjälp av en konstitutionell krumbukt som undvek omröstning.
Efter denna spektakulära åtgärd har Macrons ministär med nöd och näppe klarat ett misstroendevotum, med enbart nio röster, men bråket om hur det egentligen gick till när lagen antogs har fortsatt sätta fyr på stämningen, både i parlamentet, i traditionell media, sociala medier, på arbetsplatser och caféer.

Idag har polisen informerats om att det ska vara mer än 200 protester över hela Frankrike och man räknar med deltagande av hundratusentals människor vid den största demonstrationen i Paris. Längs demonstrationstågets färdväg från Bastiljen till Operahuset har polisen satt upp spärrar och placerat ut gendarmer längs hela vägen.
Demonstranterna har blivit ännu mer uppretade av att Macron sa i ett TV-framträdande på onsdagen att protesterna visserligen var “legitima” men inte skulle leda till en någon ändring av den kontroversiella lagen.

The Guardian rapporterar att de utbredda stridsåtgärderna lett till stora störningar i trafiken, med inställda tåg och flyg. Flygplatsmyndigheterna uppger att upp till 30 % av de flyg som planerats att avgå från Orly, söder om Paris, är inställda på fredag och lördag och i morse blockerade demonstranter hela terminal 1 på flygplatsen Charles de Gaulle-Roissy.
Skolor har också stängts och högskolor blockerats runt om i Frankrike.

Av oppositionens krav på nyval och ombildning av regeringen blir intet, om man får tro Macron. Inte heller kommer premiärminister Élisabeth Borne att avgå. I TV-framträdande sa presidenten att det enda han ångrade var “att jag inte har lyckats övertyga folk om nödvändigheten av denna reform”, skriver the Guardian.

Den franske vänsterledaren Jean-Luc Melenchon höll presskonferens direkt efter TV-talet och anklagade Macron för att ljuga om pensionsreformen och att han visat typiskt ” förakt för arbetarna och demonstrationerna”.

Taggar