Hoppa till huvudinnehåll

Från Youtube till kommunfullmäktige

Mia Mulder, historiker och transaktivist med 112 000 följare på Youtube, står som trea på Vänsterpartiets lista till fullmäktige i Sollentuna.

Rött ringde upp och frågade vad som lockade henne att ta det här steget.

Hej Mia Mulder, det är mycket wow-faktor över att en internationell Youtubestjärna som du väljer fullmäktigebänken i Sollentuna. Varför nu?

— Jag har blivit medlem i Vänsterpartiet flera gånger genom åren, men inte riktigt hittat engagemanget att vara aktiv, men sedan jag flyttat ihop med min partner i Sollentuna kände jag att tiden var inne, att jag har lusten och kraften att göra det här.

— I samma veva, i höstas, tog jag också kontakt med Vänsterpartiet här i Sollentuna och frågade vad jag kunde göra för att hjälpa till. Jag trodde väl mer att jag skulle hjälpa till på medlemskvällar och fixa fika nångång när det fanns behov, men de var väldigt välkomnande och tydliga med att de ville att jag skulle kandidera. Och jag var beredd.

Du står som trea på listan och förra valet fick V fyra mandat i Sollentuna. Du har stor chans att faktiskt komma in!

— Ja, jag räknar med det, väldigt roligt! Och vi hoppas på minst ett mandat till!

Det finns en stor ung krets vänsterengagerade på Youtube, eller ”Breadtube” som det kallas. Ser du för dig att du kanske kan vara som en brygga mellan den gruppen och den mer vanliga vänsterrörelsen, som finns i t.ex. LO och hos oss i V?

— Jag vet inte om jag kan kalla mig en brygga, men jag tror att jag har ett annat perspektiv på tillvaron än många kanske har.

Vilken fråga i Sollentunas kommunalpolitik tycker du är mest intressant och vill arbeta med?

— Bostadspolitiken. Sollentunahem håller ju på att sälja ut sitt fastighetsbestånd. Jag tycker att det är viktigt att värna hyresrätter som människor har råd med. Faktum är att jag tror att Vänsterpartiets kamp mot marknadshyror förra sommaren kan ha bidragit till att jag tog det här steget in i politiken!

Du är ju historiker också. Finns det någon tid historiskt som du tycker att vår tid, och vår valrörelse, har likheter med?

— Ja, det finns en 20-talsvibe med osäkra regeringsbildningar och stor ekonomisk instabilitet. Samtidigt har det rent politiskt blivit mer komplicerat. Vi har fått en växande auktoritär höger i världen, med tex Trump och Marine Le Pen, och här i Sverige ett SD som växer kraftigt. Det finns ju även risk att de också får del av den parlamentariska makten.

— Självklart handlar mitt politiska engagemang också om det, att ge mitt bidrag i politiken för att hindra en sådan destruktiv utveckling.

Fakta Mia Mulder

Gör: Internationellt känd videoessäist och aktivist inriktad mot transpersonerns villkor och rättigheter, med 112 000 följare på Youtube, över hela världen!

Bor: Sollentuna.

Aktuell: Står på plats 3 på Vänsterpartiets kommunfullmäktigelista i Sollentuna.

Taggar