Hoppa till huvudinnehåll

Fler ensamstående mammor har inte råd med mat

Nu vänder sig alltfler svenskar till hjälporganisationer för att få mat på bordet i krisen.
En skillnad mot tidigare är att det nu också kommer unga ensamstående mammor som är i akut nöd, berättar Helen Lidman, socialt ansvarig på Frälsningsarmén, för P1 morgon, Sveriges Radio.

I krisen drabbas de som redan är hårdast utsatta, de som redan lever på marginalerna. Hundratals personer köar varje morgon utanför Templet Stockholm, en del av Frälsningsarmén. De allt högre matpriserna, räntan och högre elpriser syns rent konkret i kön här.
Mellan 100 och 150 personer får varje morgon mat som skänks av skolorna runt omkring av det som blir över, plus att man hjälper utsatta med matkassar.
— Det som märks markant är att behovet av mat ökar, vi har till och med behövt sätta in en hjälpsök-telefon. Det är mycket unga kvinnor som hör av sig, unga ensamstående mammor som är i akut nöd. De får det inte att gå ihop helt enkelt, på månadsbasis, säger Helen Lidman, socialt ansvarig på Frälsningsarén i P1 morgons reportage.

Frälsningsarmén gör även personliga ekonomiska bedömningar utifrån behov.
— De mammor som ringer är desperata efter hjälp. De har ju ringt till varje möjlig instans redan och fått avslag. När de väl kommer till oss är det nästan på gränsen till försent. De kommer med sina räkningar och matkontot är helt blankt.

Ett skäl till att fler ensamstående mammor hamnar i trångmål är enligt Helen Lidman, att de inte får sina utbetalningar i tid från a-kassa eller soc.
— Men de har också mycket högre omkostnader nu. De har inte råd med hyran, de har inte råd med maten, de har inte råd med elen. Det är de tunga bitarna.

De som söker hjälp hos Frälsningsarén mår ofta dåligt, kan Helen Lidman vittna om.
— Vi ser ju den ytliga fysiska nöden, men jag tänker också på den inre, andliga och själsliga nöden, desperationen, den är ännu större. Det här är ju bara det som kommer till ytan, det materiella i samhället. Det är så beklämmande.

Igår kom Vänsterpartiet med ett mycket uppmärksammat förslag om att regeringen ska kalla in de tre jättarna, Ica, Coop och Axfood, på den svenska matmarknaden. Syftet är att få till en överenskommelse med dem om att hålla nere matpriserna.

“Att passivt bara se på när matpriserna skenar är inte något alternativ” skriver Nooshi Dadgostar i en debattartikel i Aftonbladet.

Läs hela Nooshi Dadgostars debattartikel om hur vi kan sänka matpriserna här:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/eJkJJ4/v-matpriserna-skenar-regeringen-gor-inget

Taggar