Hoppa till huvudinnehåll

Berit vann – äldreboendet Gustavsgården blir kvar i kommunal ägo

I senaste numret av Rött träffade vi Berit Grundström, 86 år, som tillsammans med övriga boende på Gustavsgården på Värmdö kämpat för att behålla äldreboendet i kommunal ägo.

Det var i början av hösten 2106 som politikerna i den alliansstyrda kommunen meddelade att de ville privatisera Gustavsgården på grund av stora ekonomiska underskott i vård och omsorgsnämnden. När Berit Grundström och övriga boende fick reda på privatiseringsplanerna satt de i det gemensamma fiket på Gustavsgården.
– Vi blev bestörta och bestämde oss för att starta en namninsamling och demonstrera utanför kommunhuset med våra rullstolar och rullatorer.

Sagt och gjort, i mitten av oktober hade de fått in 1 200 underskrifter och tillsammans gick och rullade de ner mot kommunhuset, ett stenkast från området där Gustavsgården ligger. Berit är veteran i demonstrationssammanhang, hon har varit aktiv i Vänsterpartiet sedan 1972, men för andra var det första gången de demonstrerade. De fick mersmak. Och protesten hade effekt på politikerna, som svängde i frågan.

Spontana applåder

Beslutet om att boendet förblir kommunalt kom på fullmäktigemötet förra onsdagen. Då var Berit på plats, tillsammans med företrädare för pensionärsföreningarna PRO och SPF. När beslutet kom spred sig en enorm lättnad i gruppen, spontana applåder utbröt i fullmäktigesalen.
– Vi applåderade trots att man väl inte får det. Det kändes så skönt att se att det faktiskt går att påverka, även om det känns tungt många gånger. Lokaldemokrati, ler Berit.

Firade ni?
– Inte då. Du vet mötet slutar inte förrän nio och då sover jag i vanliga fall. Men vi håller på att planera en fest. Då blir det kanske både buffé och tårta.

Får du ta igen dig sen?
– Ta igen mig vet jag inte, det finns alltid något som behöver göras när världen ser ut som den gör, avslutar Berit Grundström, 86.

Taggar