Hoppa till huvudinnehåll

Barnen ska inte behöva betala för krisen

Vänsterpartiets skuggbudget har likheter med Socialdemokraternas och även LO:s 1 maj-utspel igår.
Fokuset på barnfamiljer.
– Mammor avslutar fritids, man slutar åka kollektivt, man sjukskriver sig inte när man blir sjuk. Så kan vi inte ha det, säger Nooshi Dadgostar.

Höj barnbidraget och sänk taxorna på fritids- och förskola i krisen, krävde LO på 1 maj.
– I rena pengar handlar det om 1 000 kronor per barn, kort sagt en ordentlig matkasse. Det är vad våra medlemmar behöver, sa ordförande Susanna Gideonsson till TT.
Gideonsson jämförde med hur hon hade det själv haft det på 1990-talet när hon haft dåligt med pengar.
– En återbäring från OK räddade den månaden. Att inte kunna sätta mat på bordet till barnen – då är livet oerhört jobbigt.

LO:s förslag ligger nära det förslag Vänsterpartiet presenterade nyligen och som finns med i vår budgetmotion: Inför ett tillfälligt krisbarnbidrag från 1 juli. Barnbidraget höjs med 400 kronor per månad. Satsningen finansieras genom att RUT-avdraget pausas.
Andra förslag som rör just barnen i Vänsterpartiets budgetmotion är en halvering av biljettpriserna i kollektivtrafiken så att alla ska ha råd att åka och ett statligt stöd på 2,5 miljarder för att bygga ut kollektivtrafiken. Och, som Rött skrev om igår, att återinföra karensersättningen under krisen. Vänsterpartiet föreslår också ett statligt räddningspaket för sjukvården med 8 miljarder till regionerna under 2023.

Vad gäller Socialdemokraterna har även de, både på 1 maj och i sin skuggbudget, valt att satsa på barnfamiljerna. S lägger 700 miljoner till kommunerna för att de ska kunna ordna sommarlovsaktiviteter med lunch för barn och unga som behöver det, och idag föreslår de också tillfälligt höjt barnbidrag, med 200 kronor per månad under sommaren, och dessutom två extra studiebidrag för gymnasieelever under samma period.
Förslaget ska finansieras genom att ta från elbolagens vinster via ett förlängt intäktstak.

Det ska påpekas att kritiken mot Socialdemokraterna inte varit nådig internt. Ordförande för SSU Lisa Nåbo anklagade igår moderpartiet för att ha lämnat efter sig ”ett trasigt land” och menar att det är hög tid för en mer kraftfull reformpolitik. Om inte partiet lyssnar hotade Lisa Nåbo med att SSU inte tänker backa den nuvarande ledningen.
Och i Aftonbladet skriver August Lundin i en krönika att många i S har väntat länge på satsningarna riktade mot barn och unga. ”I Dambergs led finns det gott om folk som vet hur svårt det är att skrapa ihop pengar till barnens galonbyxor eller att behöva avstå från studentpresent till barnbarnet.”

Även flera politiska kommentatorer noterar att oppositionspartierna är samstämmiga i sin kritik av regeringens passivitet när det gäller att stötta familjer som drabbas hårt av fördyrade levnadskostnader, och i hanteringen av inflationen.
Det finns dock flera skillnader i partiernas budgetar menar exempelvis Fredrik Furtenbach, Ekots politiska kommentator:
– Vänsterpartiet sticker ut och vill göra av med 22-23 miljarder mer än regeringen och vill satsa mest på kommuner och regioner, säger han.

Att vara det parti som sticker ut verkar varken Ali Esbati eller Nooshi Dadgostar ducka för.
– Regeringen är chockerande passiv, hushållen lämnas i sticket, säger Nooshi Dadgostar, partiledare för Västerpartiet, och riktar också skarp kritik mot matjättarna ICA, Axfood och Coop.
– Att i ett krisläge ligga på samma vinstnivå som tidigare år när hushållen håller på att gå under, det är fullständigt dysfunktionellt, säger Nooshi Dadgostar.

Taggar