Hoppa till huvudinnehåll

Nu tar vi fajten till EU

Det är på många sätt en turbulent och oroande tid vi lever i. Enligt FN behöver vi genomföra stora förändringar, kanske till och med byta ekonomiskt system för att hindra klimatförändringar. Och vi har bara tio år på oss.

Ekonomer räknar med en svacka, i värsta fall en kris de närmsta åren. Högerextrema partier utnyttjar människors misstro gentemot en politik som gör många människor till förlorare, med resultatet att klimatförnekare såsom Donald Trump och Jair Bolsonaro får inflytande över utvecklingen. Det är inte bara oroande utan gör det svårt att se lösningar inom ramen för dagens politiska debatt.

Det är nog nu, planeten klarar inte mer.

Men på ett sätt blir det lite enklare. Världen behöver förändras. Det är inte möjligt att fortsätta med en ekonomi som leder till skador för alla levande varelser. Ska vi lösa klimathotet behövs en resolut omvandling där bördorna fördelas rättvist, där de största utsläpparna betalar mest och där vi tillsammans bygger om transporter, energi, livsmedel och bostäder. Klimatpolitik utan en rättvis fördelning kommer inte nödvändigt få folkligt stöd. Det är inte längre möjligt att fortsätta med en politik som underminerar förtroendet för demokratin. Ska vi hindra högerextrema partier från att nå makten måste samhället ställas i de många människornas tjänst. Det kan inte bara tjäna aktieägarna, de välbeställda, de stora städerna eller de högre utbildade. Vi måste skapa en värld för alla, inte några få.

För några veckor sedan skolstrejkade och demonstrerade en och en halv miljon människor över hela världen. Varje vecka är det allt fler som istället för att knyta näven i fickan reser sig upp och säger stopp. Det är nog nu, planeten klarar inte mer. Nästa generation är mer medveten än de som idag sitter vid makten, de växer upp i klimatkrisens skugga och vet vad som krävs. De förväntar sig handling. Den växande vänstern på lokal, nationell och internationell nivå står för hoppet – mot högerextremismen, deras rasism och deras klimatförnekelse. En av de första chanserna ligger i EU-valet. Den tänker vi ta!

Taggar