Hoppa till huvudinnehåll

Ali Esbati: ”Vi närmar oss välfärdskollaps”

Brist på barnmorskor och sjuksköterskor. Lärare som inte orkar. En socialtjänst på knä.
– Regeringens budget innebär att vi närmar oss en välfärdskollaps, sa Ali Esbati, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson när han idag kommenterade regeringens budget på en presskonferens.

Ali Esbati gav ett mycket rakt och beslutsamt intryck när han skulle kommentera finansminister Elisabeth Svantessons andra budget.
-I ett läge när hushållens realinkomster har fallit på ett sätt vi inte sett sedan 90-talskrisen är regeringen väldigt passiv. Istället låter regeringen marknadsmakten regera, det är de starka aktörerna där som har varit drivande i den utveckling vi ser, sa han inledningsvis.

Många till höger, inte minst regeringen med sin partner SD, lägger mycket tonvikt vid inflationens roll för den ekonomiska krisen, och visst har vi inflation, men det är ingen naturkraft som inte går att hantera om den politiska viljan finns, menade Ali Esbati.
– Bördorna är väldigt ojämnt fördelade och där gör regeringen ett tydligt val, bankerna passar på att sko sig och det ges utrymme för större vinstandelar. Det är de med minst marginal som får bära den tunga bördan i krisen.

Ali Esbati efterlyste ett perspektiv från regeringen där man faktiskt ser till hur de ekonomiskt tuffa tiderna slår mot vanliga människor.
– Hur ser det ut för verkliga människor? Vi ser de största skulderna hos kronofogden någonsin, vi ser ensamstående föräldrar som inte har råd att köpa kläder till barnen eller gå till tandläkaren, vi ser ensamstående föräldrar gå till jobbet när de själva är sjuka, för att de inte har råd att stanna hemma.

Regeringen själv erkänner också att arbetslösheten kommer öka, konstaterade Ali Esbati, men drar ändå ner på arbetsmarknadspolitiken.
– Regeringens val är skattesänkningar, med 25 miljarder i den här budgeten. Även där är det en tydlig inriktning, det är de med goda inkomster som tjänar mest på skattesänkningarna medan de som har låga löner har ytterst lite att hämta. Det är ett tydligt val. Regeringen trixar också med nedskärningarna, och presenterar i flera fall neddragningar som satsningar.

Att höja taket för RUT och ROT följer samma mönster, att ge till dem som redan har det bäst, menade Ali Esbati. Det är direktörerna i Danderyd snarare än den ensamstående mamman i Gränby som får golven bonade och taket omlagt på sommarstugan.
– RUT och ROT, ja vi vet vem som använder dem, de är de som redan har de högsta inkomsterna!

Ali Esbati tog också upp det hot som regeringens budget innebär när det gäller klimatet, där utsläppen kommer att öka.
– Det är ytterligare ett tecken på en djupt oansvarig politik!

På följdfrågan ”Vilka ser du för dig som vinnare och förlorare på regeringens budget?” konkretiserade Ali Esbati ytterligare.
– De flesta svenskar är förlorare, det upptäcker man när man lämnar sitt barn på förskolan eller behöver använda vården. Pengarna som nu går till skattesänkningar hade behövts i välfärden.
– De som vinner är krisprofitörerna, de som har marknadsmakt. De som äger och har höga positioner, och de som har enormt höga inkomster.

Ali Esbati avslutade med att betona att Vänsterpartiet återkommer om två veckor när vi kommer med vår egen budgetmotion.
– En rättvis väg vore möjlig, fördela bördorna rättvist!

Mer om regeringens budget:

Regeringen lägger fram en nedskärningsbudget. Vänsterpartiets hemsida, med länk till pressträffen

https://www.vansterpartiet.se/nyheter/regeringen-lagger-fram-en-nedskarningsbudget/

Kommunals kritik: Välfärden lämnas åt sitt öde. Omni

https://omni.se/kommunals-kritik-lamnar-valfarden-at-sitt-ode/a/q1BEp0

Kommentar Elisabeth Marmorstein, SVT:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/aterhallsam-budget-gor-ingen-nojd

Budgeten för klimat och miljö minskar igen. DN

https://www.dn.se/sverige/budgeten-for-klimat-och-miljo-minskar-igen/

Inga stora satsningar på kulturen i budgeten. DN

https://www.dn.se/kultur/inga-stora-satsningar-pa-kulturen-i-budgeten/

Taggar