Hoppa till huvudinnehåll

Elin Segerlind: Ett annat samhälle kräver annan politik

Vänsterpartiets avgående riksdagsledamot Elin Segerlind har suttit som ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet de senaste fyra åren och var under 2022 partiets talesperson i klimatfrågor.

Vad är det viktigaste du tar med dig från tiden som riksdagsledamot för Vänsterpartiet?

– Det finns inget som är satt i sten. Vi har det samhälle vi har på grund av politiska beslut. Vill vi ha ett annat samhälle krävs andra politiska beslut.

Vad är du är särskilt nöjd och stolt över?

– Jag är stolt över den påverkan vi har haft kring havs- och fiskefrågorna. Det var vår aktiva politik som flyttade ut trålgränsen och stoppade försvagningen av strandskyddet.

Finns det något oavslutat som du hade velat arbeta vidare med?

– Som ansvarig för miljö- och klimatfrågor finns det hur mycket som helst jag hade velat arbeta vidare med. Ett par saker särskilt är omställningen kopplat till vår livsmedelsproduktion och jordbrukspolitik men också såklart havsfrågorna, mina hjärtefrågor. Havet behöver räddas.

Ditt bästa medskick till de som börjar som nya riksdagsledamöter nu?

– Det kan kännas som att allt hänger på dig, men i slutänden är politik en lagsport och man kan inte briljera inom något område utan ett stabilt lag bredvid sig.

Hur kommer du att arbeta vidare för att driva vänsterpolitik?

– Jag vet inte. För mig är det viktigaste nu att hitta ett forum att bedriva miljö- och klimatpolitik, kanske kunna fokusera på havs- och fiskefrågorna. Framtiden får utvisa.

Taggar