Hoppa till huvudinnehåll

En god grund för framtida trafikpolitik

Fem frågor till avgående riksdagsledamoten Jessica Thunander, som i fyra år representerat Vänsterpartiet i riksdagen och i trafik- och justitieutskotten.

Vad är det viktigaste du tar med dig från tiden som riksdagsledamot för Vänsterpartiet?

Massor av kunskap. Om vår politik, om infrastruktur, trafik, transporter osv, om människor, om ledarskap, om politiskt arbete och riksdagen och om mig själv.

Vad är du är särskilt nöjd och stolt över?

Att Jens Holm och jag har utvecklat vår infrastruktur- trafik- och transportpolitik på många sätt, bl.a. lagt många mycket bra motioner. Vi har nu mycket bra politik för nästa person att utveckla ytterligare. Vi har även tryckt på i många frågor och fått igenom en del bra saker.
Lite extra nöjd är jag att vi numera har en sjöfartspolitik, att vi tydligt lyft transportarbetares arbetsvillkor och över att vi utvecklat så mycket av vår politik kring klimat och miljö inom Trafikutskottets område.

Finns det något oavslutat som du hade velat arbeta vidare med?

Massor! Klimat- och miljöfrågorna som blir allt viktigare. Sjöfartspolitiken och hamnpolitiken behöver utvecklas, även om vi gjort mycket under mandatperioden, arbetsvillkoren inom transporter måste förbättras väsentligt, rätten till färdtjänst garanteras (det är väldigt mycket problem med den idag), tillgängligheten inom kollektivtrafiken, jämlikhetsaspekter på infrastrukturplaneringen, regionala banor och skyddet av dem och i vissa fall återupprättandet och så vidare i all oändlighet. Det finns hur mycket som helst att göra.

Ditt bästa medskick till de som börjar som nya riksdagsledamöter nu?

Se till att redan från början skapa struktur och rutiner, inte minst när det gäller ledighet (något som är lätt att missa). Hårdprioritera. Ha en bra relation med utskottskansliet. Behåll ryggrad och integritet. Ingen position är någonsin värd att förlora dem.

Hur kommer du att arbeta vidare för att driva vänsterpolitik?

Det vet jag inte än. Jag är fortfarande engagerad i partiförening och distrikt, kampen går definitivt vidare – hur återstår fortfarande att se.

Taggar