Hoppa till huvudinnehåll

1 maj i bilder

Helena Grundström håller appelltal på Fristadstorget.

08.57 Carlavägen 37B

Pannkakor, ägg, mackor, pålägg, juice, kaffe och frysta hallon står uppdukat på köksbänken. Det är första maj och dags för den årliga första maj-frukosten hemma hos Adam Määttä, Helena Grundström och deras gemensamma dotter Charlie. Hunden Frej är också hungrig.

Från vänster: Adam Määttä, Jessica Sandberg, John Skarin.

“En sak jag har som tradition att göra varje år på första maj är att lyssna på min första maj-spellista.” Adam Määttä, utbildningsansvarig på Antidiskrimineringsbyrån.


från vänster: Charlie (barnet), Ebba Määttä, Sanna Pettersson, John Skarin, Jessica Sandberg och Frej (hunden)
10.27 Carlavägen 37B – Fristadstorget

Dags att röra sig mot Fristadstorget. Sanna Pettersson bär ett plakat som stått i hallen. För henne är det första maj premiär. Hon har länge velat fira, men inte vågat eftersom hon inte känt att hon varit tillräckligt påläst eller kunnig.

Från vänster: Sanna Pettersson, Oskar Hanborg, John Skarin, Jessica Sandberg, Frej (hunden).

“Jag känner mig mer trygg i mina värderingar nu och jag hoppas att jag ska känna lite mer kämparglöd när vi är många som har en tro på ett helt annat samhälle.” Sanna Pettersson , socialsekreterare på Eskilstuna kommun


11.17 Fristadstorget

Helena Grundström är valombudsman för Ung Vänster. Idag ska hon för första gången hålla tal.

Helena Grundström håller appelltal på Fristadstorget.

“Jag har städat hemma hos överklassen. De har bett mig göra saker utanför min arbetsbeskrivning. De har bett mig tvätta och att damma av deras jakttroféer!” Helena Grundström, valombudsman för Ung Vänster 2018, numera student.


Helena Grundström, valombudsman för Ung vänster i Eskilstuna.
11.49 Rademachersmedjorna

De började som en trio, men idag är de en kvartett. Bandet Halva mänskligheten ska snart upp på scenen. Att spela på första maj är tradition för Sara Sjöblom, Johan Sandberg, Håkan Eklund och Erik Ullvin. På premiärspelningen i Västerås var det regnigt och lite kallt. Idag är det varmare och när bandet soundcheckar letar sig solen fram.

Bandet Halva mänskligheten. Från vänster: Håkan Ekblad, Erik Ullvin, Sara Sjöblom, Johan SandbergVi sa från början att vi ska spela för att det är kul och för att förändra världen.

“Vi sa från början att vi ska spela för att det är kul och för att förändra världen.” Bandet Halva Mänskligheten.


Håkan Eklund, basist i Halva Mänskligheten.
13.03 Rademachersmedjorna

Maria Forsberg är ordförande för kommunstyrelsen i Eskilstuna. Hennes tal handlar främst om barn, ungdomar och skolan. Det ligger henne varmt om hjärtat eftersom hon arbetar som lärare. Dagens dragplåster Ali Esbati har ett hektiskt schema, efter sitt tal åker han direkt vidare till Västerås för att tala även där.

Demonstrationståget 1 maj i Eskilstuna med (från vänster): Maria Forsberg(ordförande V Eskilstuna), Ali Esbati och Maria Chergui (gruppledare)
13.46 Rademachersmedjorna

Solveig Pohjola kallas upp på scen för att leda Internationalen. Hon tycker att kulturen ska ha en stor plats inom arbetarrörelsen.

Halva mänskligheten framför Internationalen med hjälp av Solveig Pohjola.

“Det blev en händelse som gav kraft.” Solveig Pohjola, om första gången hon fick leda Internationalen på första maj.


14.13 Rademachersmedjorna

Internationalen är slut och folk börjar röra på sig. En bil körs fram och instrument plockas ihop. Jessica Sandberg och hunden Frej har gått. Charlie har fått några av de röda nejlikor som blivit över på scenen.

Charlie har fått en knippe röda nejlikor i slutet på dagen.

Taggar